18.12.11

Olivia de Havilland

Ja sam od onih koji su, gledajuci Prohujalo sa vihorom, vise zavoleli lik pravedne i skromne Melanie nego tvrdoglave i atraktivne Scarlet. Jos pri prvom gledanju, a ko ce znati koliko davno je to bilo, bila sam ocarana njenim umilnim izrazom lica, toplim osmehom i besprekornom lepotom. Savrseno odigrana uloga jedne smirene i promisljene zene, koja upravo zbog svoje prijatnosti i neznosti ima jak uticaj na okolinu, ucinila je da joj se divim uvek i zauvek. 



Iako joj je upravo Prohujalo sa vihorom donelo neverovatnu popularnost, ona je mnogo vise od Melanie Wilkes i bilo bi nepravedno zanemariti odlicne filmove koje je snimala u to zlatno doba Holivuda tridesetih i cetrdesetih godina proslog veka. Po meni, najdivnija glumica tog vremena, izvanredan talenat, iza sebe ima dva osvojena Oskara, 1947.godine za To Each His Own, i 1950.godine za The Heiress, nekoliko nominacija, drugih velikih nagrada i mnostvo odlicnih filmova. 




Warner Bros. su Oliviu de Havilland odredili kao slatku, naivnu devojku u nevolji, sto se provlacilo kroz sve njene uloge. Ipak, ona je tokom godina pokazala da je odlicna u igranju i mnogih drugih karaktera, mentalnog bolesnika, razocaranu usedelicu, histericnu zenu. Nikako ne bi trebalo propustiti The Snake Pit, The Heiress, Hush, Hush Sweet Charlotte, To Each His Own.




Sa Errol Flynnom je snimila osam filmova, i bila opcinjena njime. Iako su bili jedan od najuzbudljivijih filmskih parova, nisu priznavali da su u romanticnoj vezi. Jednom prilikom je, ipak, izjavila da uziva u scenama ljubljenja sa njim, a pola veka nakon njegove smrti priznala je da je izmedju njih uvek postojala snazna privlacnost, da su bili zaljubljeni, ali da veza nije mogla da se razvije zbog prilika u kojima su se nalazili, tacnije iz razloga sto je Errol Flynn bio ozenjen.



Ono sto je mozda jos interesantno za njen licni zivot su dva braka, dvoje dece (sin je preminuo 1991.god. od Hockinove bolesti), bila u vezi sa Jimmy Stewartom, Clark Gableom, John Hustonom. I, naravno, njena takodje slavna sestra, Joan Fontaine, sa kojom je oduvek bila u nekom odnosu rivalstva, a narocito kada su obe nominovane za Oskara 1941.godine. Kako su tada obe sedele za istim stolom, Joan je, u trenutku osvajanja Oskara, ignorisala Olivijin pokusaj da joj cestita. 
Cak i danas, u svojim devedesetim, sestre ne razgovaraju i nisu u dobrim odnosima. Pretpostavljam i da se vise ne secaju oko cega je izbio problem.


Danas, sa svojih 95.godina, povuceno zivi u Parizu, jos uvek lepa i sarmantna. 


Njena tiha lepota, osecajnost, njen blagi glas i prefinjeno drzanje cini je velikom zvezdom, a za mene tako posebnom da je prosto obozavam, kako njen lik, tako i svaki njen film.




3 коментара:

  1. Covece, pa ona je jos uvek ziva! Vidi se da se nije odlikovala mirnocom i stalozenoscu samo u "Prohujalo sa vihorom", vec da ocigledno tako zivi... U svakom slucaju, predivna glumica! A nisam znala da je sestra Joan Fontaine, bas sam se iznenadila! Svaka cast na tekstu!!

    ОдговориИзбриши
  2. A jedan od filmova njena sestre, koji potpuno obozavam je Hickokova "Rebeca" sa Lorensom Olivijeom, ako nisi pogledala, OBAVEZNO!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Jovana, ja je toliko obozavam da mi je prosto bilo uzivanje malo pisati o njoj. :)

    A Rebeku sam naravno gledala, vise puta. Isto tako potpuno obozavam taj film! :)

    ОдговориИзбриши