12.12.11

Saint-Martin/Sint Maarten


St. Martin se nalazi visoko na mojoj listi mesta koje planiram jednom da posetim. 
Još pre nekoliko godina sam gledala emisiju o tom divnom ostrvu i čvrsto rešila i zabeležila da ću jednom i tamo da se nadjem. Prosto odiše nekom romantikom i elegancijom, i verujem da sigurno obezbeđuje jedno raskošno iskustvo.


Ostrvo koje se nalazi u Karibima, pre svega je interesantno po tome što severni deo pripada Francuskoj, a južni Holandiji. Pa prema tome, nosi i dva naziva, fr. Saint-Martin, hol. Sint Marteen. 

Postoje dva aerodroma na ostrvu, ali se onaj veći nalazi na holandskoj strani. Pista je toliko blizu plaže da kada avioni preleću preko plaže imate osećaj da ih možete dodirnuti. Osećaj je jedinstven i ovakvo nešto nikako ne bi trebalo propustiti.




Ono što mi se jako dopada tamo je to što je vreme manje-više isto tokom cele godine, sa varijacijama u temperaturi od 5 stupnjeva samo. Tako da i u decembru, januaru, februaru će vas tamo dočekati temperatura od nekih 27 stepeni. Ko želi da izbegne gužve i veće cene, najbolje je da odmor u St.Martinu planira u zimskim mesecima. 


St.Martin je, takođe, poznat po krstarenjima, najboljem pristaništu za jahte, prodavnicama za snabdevanje potrebnom opremom, bescarinskim cenama...
Kažu da je šoping na ovom ostrvu neponovljiv. Tu su razne rasprodaje, odlične prilike za kupovinu nakita, parfema, duvanskih proizvoda i još mnogo, mnogo toga.

Zatim, tu je noćni život za svačiji ukus, klubovi, zabave i sve ono što je i potrebno svakom turističkom mestu.

Odlični restorani sa svim svetskim kuhinjama uveriće svakoga da St.Martin ima jednu od najboljih selekcija restorana na svetu.
U samo jednoj nedelji mogu se isprobati raznorazne đakonije iz svih mogućih kuhinja.
Da li će se nekome više dopasti restorani sa holandske ili francuske strane, pitanje je ukusa, ali da sve treba isprobati, sigurno je.


A ako sve ovo nije dovoljno, još o ovom sjajnom ostrvu može se naći ovde i ovde.

Нема коментара:

Постави коментар