27.1.12

Yoga Poses no.1

Sebi sam obećala da ću ove godine redovno vežbati jogu, pa sam rešila da startujem od ovih stojećih vežbi. Postavljaću samo po tri, eventualno četiri vežbe kako bih išla polako i ovde obuhvatila sve poze koje volim. Počinjem od prve i najvažnije.


Tadasana - Mountain Pose

Osnovni joga položaj. Položaj Planina, koji popravlja držanje tela, ublažava išijas, jača butine i kolena i učvršćuje stomak. 
Stati tako da se palčevi dodiruju. Podići sve prste i onda ih spustiti stvarajući čvrstu osnovu i ravnomernu raspoređenost težine tela. Učvrstiti mišiće nogu i podići kolena bez stvrdnjavanja donjeg stomaka. Zamisliti liniju energije koja kreće iz zemlje kroz noge, stomak, glavu, sve do vrha. Otvoriti grudni koš i pustiti ruke da vise iza. Izvući glavu iz vrata, gledati u daljinu i zatvoriti oči. Ostati u ovoj pozi oko jednog minuta, dišući lagano.


Vrksasana - Tree Pose


Drvo Poza. Jača skočne zglobove i kičmu, umiruje išijas, poboljšava ravnotežu. 
Stati u položaj Tadasana. Prebaciti teret na levo stopalo, a desno podići i staviti na unutrašnju stranu butine. Staviti ruke na kukove i proveriti da li su paralelni sa tlom. Staviti ruke u molitveni položaj i disati mirno. Naprednija verzija je da se podignu ruke iznad glave. Oko jednog minuta ostati u tom položaju i vratiti se u Tadasanu. 


Virabhadrasana II - Warrior II

Položaj Ratnik. Otklanja ukočenost u ramenima, leđima i vratu. Jača ruke i mišiće leđa. Isteže grudi i pluća. Jača izdržljivost i volju.
Stati u položaj Tadasana. Sa izdahom stanemo u raskorak kao na slici. Podići ruke paralelno sa podom, zategnuti stomak. Pružiti ruke, šake i prste u visini ramena i držati ih u ravni. Kukovi i ramena treba takođe da budu u ravni. Brada paralelna sa zemljom. Ostati u ovom položaju oko minute, dišući duboko.


Нема коментара:

Постави коментар